Selangor FC tiada pilihan lain

KUALA LUMPUR: Selangor FC seharusnya membawa misi wajib menang apabila berdepan PJ City FC dalam pertembungan Liga Super di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) malam ini.

Ia berdasarkan kelebihan yang dimiliki skuad The Red Giants terutama dibarisi pemain tempatan dan bintang import yang lebih berkualiti berbanding PJ City yang hanya menampilkan pemain tempatan.

Justeru, Selangor yang turut dibimbing jurulatih import, Karsten Neitzel tidak boleh diaibkan walaupun PJ City terkenal dengan keupayaan mereka melakar kejutan ke atas pasukan besar.

Kegagalan meraih kemenangan ke atas Sabah FC di gelanggang sendiri pada 23 April lalu seharusnya memberikan pengajaran berguna buat The Red Giants untuk tidak mengulangi kesilapan sama terutama mengelak kelekaan pada minit akhir.

Tidak dinafikan PJ City antara pasukan kerdil yang ‘liat’ dan skuad kendalian P Maniam menghuni tangga keenam liga dengan mengumpul 14 mata, hanya satu mata di belakang Selangor di kedudukan kelima.

Ada yang menjangkakan Selangor tidak akan berdepan tugas mudah untuk menjinakkan PJ City, namun berdasarkan reputasi yang dimiliki Red Giants, anak buah Neitzel tetap menjadi pilihan untuk memenangi perlawanan itu.

Apa yang pasti, taktikal terbaik perlu direncanakan Neitzel bagi memastikan pasukannya tidak terus tercicir mata selepas persembahan kurang konsisten dalam 10 perlawanan sebelum ini.

Sementara itu, Sabah FC tampak berpeluang cerah untuk terus mendaki ke tangga kelapan atau ketujuh liga sekiranya berjaya menundukkan pasukan bergelut, Perak FC di Stadium Likas, malam ini.

Namun, anak buah Kurniawan Dwi Yulianto tetap perlu berwaspada kerana Perak mungkin sedang menunggu masa untuk bangkit selepas mempamerkan prestasi buruk sepanjang musim ini.

Sesuatu perlu dilakukan pengendali Perak, Chong Yee Fatt bagi memastikan The Bos Gaurus yang sebelum ini berstatus pasukan gergasi tidak dilabel sebagai lubuk tiga mata buat pasukan lawan.

Hanya meraih dua kemenangan, mengumpul sembilan mata dan berada di kedudukan ke-10 bukanlah sesuatu yang dijangka boleh menimpa Perak yang sebelum ini menjadi antara pencabar dalam kelompok teratas Liga Super.

sumber : BH